Eilinen päivä kului Vappu Alatalon luennolla, joka käsitteli psyykkistä valmentautumista koiraurheilussa. Hyvin on oma opettaja kyllä minua kisajännityksen osalta valmentanut, sillä samoja hyviä käytäntöjä tuli luennolla esille.

Kaiken A ja O on valmistautuminen. Kisapaikalla ei valmistauduta suoritukseen satunnaisesti miten sattuu, vaan suunnitelmallisesti. Rutiineista on apua.

Paljon puhuttiin jännityksen aiheuttajista, epäonnistumisen pelosta, esiintymisjännityksestä, riittämättömyyden tunteista, perfektionismista ja ajatusmadoista (uskomuksista, taikauskosta yms.). Hyvän suorituksen takana on hyvä keskittyminen, itseluottamus, sopiva rentous ja suorituksen vakioiminen. Suoritusta etukäteen suunnitellessa on luotettava siihen, mitä on treenattu. Suoritus on tultava selkänahasta. Eikä missään nimessä saa jäädä joidenkin uskomusten tai faktojenkaan vangiksi, jos ne eivät palvele suoritusta. On turha jäädä murehtimaan, että koira ei toimi sateella, jos kisapaikalla sataa. Hommiin vain ihan kuin ei sataisikaan!

Käytännön harjoituksia tehtiin oman jännityksen hallintaan: rentoutumista ja mielikuvaharjoituksia. Treeneissä kannattaa painaa asioita muistiin, jotta onnistumisten kokemuksia ja muistikuvia voi ammentaa sieltä kisapaikalla. Kisapaikalla kannattaa miettiä treenien lisäksi omaa edistymistä ja työpanosta. Joskus auttaa se, että miettii seurauksia: mitä jos kaikki sujuu hyvin, mitä jos pahin tapahtuu, mikä on realistinen asioiden kulku. Usein se pahinkaan ei ole loppujen lopuksi niin kamalan paha juttu. Jännityksen hallintakeinoja kannattaa harjoitella.

Keskittymistäkin harjoiteltiin. Samalla tavalla voisi harjoitella muistelemalla onnistuneita suorituksia, miten se tapahtui, mitä itse teki, mitä koira teki, miltä se tuntui jne. Hyvän keskittymisen perustana on sopiva vireystila ja itseluottamus, kokemus, oleellisten asioiden tunnistaminen ja automatisoituneet perustekniikat sekä valikoiva tarkkaavuus suoritukselle oleellisiin asioihin ja häiriöiden suodattaminen.

Kaikki tuntui niin selvältä luennolla, mutta katsotaanpa vaan, miten taas pysyy oma nuppi kasassa seuraavissa kisoissa. Luultavasti teoriaa kokeillaan käytännössä 29.5. agikisoissa. Ja sitten vielä lopuksi: mitenkäs sen koiran keskittymisen ja vireystilan vielä saisi kohdalleen?